21 januari 2014

Aantal TB patienten groeit.


12 jarige meisje op het spreekuur:
12 jaar, 18 kilo, tuberculose. Haar vader is 3 jaar geleden overleden. Moeder is verantwoordelijk voor 8 kinderen. Ondervoeding, ziek, afvallen, koorts, hoesten.
Tuberculose (TBC of TB) komt steeds meer voor in Haiti. Behandeling is eenvoudig maar ik heb het gevoel dat wij meer de urgentie van een goede behandeling inzien dan de patiënten zelf. Vaak betekent het 2 maanden opname, DOT behandeling (met eigen ogen zien dat de pillen geslikt worden) en daarna 4 maanden naar huis met pillen. Niet innemen betekent zieker worden en uiteindelijk er aan dood gaan. Voordat men overlijdt, worden de mensen in de omgeving ook geïnfecteerd (99% is open TB), zij worden ziek etc.
Ook al ziet men het enorme verschil na 2 maanden behandeling (men loopt beter, meer energie, meer zin in dingen doen, betere eetlust, meer plezier hebben) toch zien we regelmatig dan men niet meer terugkomt voor vervolg afspraken. Er zijn geen adressen om hen op te zoeken (en geen tijd) en telefoonnummers kloppen vaak niet.  Al met al betekent het dat als de patient niet terugkomt, wij hen niet meer kunnen vinden en dit is ten nadele zeer bevorderlijk voor het groeiende aantal TB patiënten.
Wat kunnen we doen? 6 maanden opname? Maar alle patiënten 6 maanden opnemen, waar halen we de bedden vandaan? Meer thuis de mensen begeleiden, maar elke dag controleren of zij pillen innemen kan niet. Familie is vaak te zacht en zal de patient niet dwingen de pillen in te nemen.
Dit 12 jarige meisje heeft alleen haar moeder. Moeder kan niet de 7 andere kinderen alleen thuis laten om het mogelijk te maken dat dit meisje wordt opgenomen. Oma is overleden, er zijn geen andere familieleden in huis. Dus na veel beraad heb ik hen medicijnen voor thuis gegeven, maar neemt zij ze in? Moet ik haar in huis nemen en zelf begeleiden, want we spelen met een mensenleven. Maar mijn dochters lopen dan ook risiko en we moeten niet te persoonlijk worden met de patiënten, toch?
TB is een groeiend probleem binnen Haiti. En zo lang de Haitianen zelf niet beseffen hoe belangrijk een goede behandeling is, blijft het een groeiende doodsoorzaak voor Haitianen van elke leeftijd.