20 november 2013

Grote onrust in Passe Catabois

Een probleem met het drinkwater. Bepaalde gebieden hebben nog helemaal geen water. Wij gelukkig wel..........tot de dag van gisteren.
Boze mensen uit de plaats Beauchamp zij het zat, spuugzat. Al jaren vechten zij om water en het komt er maar niet van. Nu zijn ze zo boos, dat ze "onze" waterleiding, die van La Baie des Moustiques èn het gebied bij Poste Metier hebben stuk geslagen.
Ze hadden van te voren gewaarschuwd. Op 18 november (belangrijke Nationale dag van een bepaalde veldslag) zouden ze de leidingen stuk maken en inderdaad, ze hielden hun woord.
Dit leidde tot grote woede van de mensen in Passe Catabois. Banden werden verbrand, zwarte rook, de wegen geblokkeerd, mensen en leerlingen van de school protesteerden. We sloten het ziekenhuis. Totdat..........de politie erbij kwam met een delegatie van de overheid. De wegversperringen werden weggehaald en de overheid beloofde met de mensen in Beauchamp te gaan praten over het probleem, want we gaan allemaal akkoord met het feit dat er water voor iedereen moet zijn.
Vandaag ging het ziekenhuis weer open. Totdat............het water weer stopte. Geen water, want vandaag werd wederom de waterleiding stuk geslagen. Nu besluiten de 3 gedupeerde gebieden om de koppen bij elkaar te steken en zij zullen hardere akties ondernemen.
Zitten we hier veilig? Geen idee. Mijn grootste angst is het onverklaarbare gedrag van de Haïtianen; het fenomeen van vlam in de pan. Opeens kan iedereen zo boos worden dat men niet meer eens weet wat men doet.
We leven per dag en weten niet wat de dag van morgen zal brengen.