5 juni 2020

Vertaald uit het engels !


NEW YORK / PORT-AU-PRINCE, 4 JUNI 2020 — Het aantal mensen dat positief test op het coronavirus in Haïti is dramatisch gestegen van 100 gevallen naar meer dan 2.600 gevallen en 50 sterfgevallen in minder dan een maand, zei de medische humanitaire organisatie Artsen zonder grenzen / Artsen Zonder Grenzen (AZG) donderdag. De echte cijfers zijn waarschijnlijk veel hoger, zei AZG, die op 16 mei het Drouillard COVID-19-behandelcentrum in Port-au-Prince opende. Er zijn momenteel slechts twee laboratoria in het land die COVID-19-tests kunnen verwerken, en mensen die op zoek zijn De behandeling in het COVID-19-centrum van Artsen zonder Grenzen komt laat aan en is ernstig ziek.

Artsen zonder Grenzen zorgt voor patiënten die lijden aan de ernstigste gevallen van het virus. De teams behandelen momenteel 25 patiënten in het centrum, van wie er velen ernstig ziek zijn.

"Sommige patiënten komen bij ons met positieve testresultaten en anderen die zuurstof of ziekenhuisopname nodig hebben, worden behandeld terwijl we hun test naar een door de overheid geleid laboratorium sturen", zegt Hassan Issa, AZG's missiehoofd in Haïti.

Er waren oorspronkelijk 20 bedden in de faciliteit, maar die is uitgebreid naar een capaciteit van 45 bedden om aan de behoeften te voldoen. Er zijn meer dan 150 patiënten geregistreerd, van wie bijna de helft in het ziekenhuis is opgenomen. Ongeveer 50 anderen zijn poliklinisch gecontroleerd door AZG-teams.

De hoofdstad Port-au-Prince, met een bevolking van vier miljoen, is het epicentrum van de ziekte, met bijna 75 procent van de totale gemelde gevallen en 60 procent van de sterfgevallen. Zestig procent van de gemelde gevallen is tussen de 20 en 44 jaar en 27 procent tussen de 45 en 65 jaar.

Zowel in Port-au-Prince als in het zuiden van het land - met name Port-à-Piment en Port-Salut - heeft AZG triage-ruimtes en isolatie-eenheden opgezet voor COVID-19-patiënten in alle gezondheidsstructuren die de organisatie ondersteunt. AZG heeft ook een triage-ruimte en een isolatie-eenheid met een capaciteit van 10 bedden geïnstalleerd in het hoofdziekenhuis in Les Cayes, in het zuiden van het land.

COVID-19-gevallen zijn gemeld in alle tien afdelingen in het land en de Haïtiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en vraagt ​​mensen om sociale afstand te oefenen en maskers te dragen. De meeste mensen konden de maatregelen echter niet volgen, vooral degenen die in de dichtbevolkte sloppenwijken van de hoofdstad wonen, waar het grootste aantal gevallen is gemeld.

Een van de vele uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, is de voortdurende terugkeer van duizenden Haïtiaanse migranten uit de naburige Dominicaanse Republiek, die de grootste cluster van COVID-19-gevallen in het Caribisch gebied heeft, met meer dan 17.000 geregistreerde gevallen.

AZG is ook bezorgd dat veel mensen met COVID-19-symptomen niet naar het ziekenhuis gaan voor behandeling, wat de verspreiding in gemeenschappen zal stimuleren en de overlevingskansen van individuen zal verminderen.

'Naarmate de verspreiding van het virus versnelt, neemt ook het stigma eromheen toe', zei Issa. “Helaas zijn bij aankomst in het ziekenhuis een dozijn patiënten overleden en vele anderen zijn in kritieke toestand aangekomen. In het licht daarvan blijven we activiteiten voor gezondheidsbevordering uitvoeren en roepen we mensen met COVID-19-symptomen op om onmiddellijk hulp te zoeken, omdat dit hun kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk kan vergroten. ”

Er bestaat de vrees dat het Haïtiaanse gezondheidszorgsysteem - dat al kwetsbaar is - niet goed voorbereid is om de toenemende pandemie het hoofd te bieden. In sommige gemeenschappen zijn centra die zijn opgezet om coronaviruspatiënten te ontvangen, aangevallen. Bovendien zijn verschillende gezondheidsfaciliteiten gesloten vanwege een gebrek aan beschermende uitrusting en besmetting van het personeel, waardoor de toegang tot verloskundige, pediatrische en traumazorg moeilijk is. Het verschaffen van persoonlijke beschermingsmiddelen in die structuren is essentieel om de continuïteit van de zorg mogelijk te maken en het personeel te beschermen.

Bovendien, met de enorme vraag naar laboratoria voor tests en langere wachttijden voor resultaten, wordt testen steeds vaker een belangrijke uitdaging om de verspreiding van de ziekte onder controle te houden en adequate en tijdige zorg te bieden aan degenen die positief testen.